Ačokča zvaná také paprikookurka je v našich zahradách poměrně novým hostem. Původně byla pěstovaná jen jako okrasná plazivá rostlina, dnes je ale spíše ceněna pro své poměrně chutné a zajímavé plody, které se skvěle hodí třeba na lečo nebo k plnění jako papriky. Ačokča a účinky na zdraví se také stále častěji objevují na stránkách alternativních magazínů zabývajících se zdravím pocházejícím z přírody. Léčivé účinky mají totiž nejenom plody, ale také listy ačokči.
Ačokču bychom v zahradnictví sehnali spíše pod názvem cyklantera nebo pod latinským názvem cyclanthera pedata. Lidové se jí říká paprikookurka a mohou za to právě její menší plody, které chutí připomínají zmíněný hybrid mezi oběma rostlinami.
Mezi další názvy pro ačokču patří také mexická okurka, divoká okurka, korila nebo achocha. |
Pěstujeme ačokču
Ačokča a účinky na zdraví mají mnoho příznivců. A přitom pěstování této rosltiny pocházející z Jižní Ameriky není ani v našich klimatických podmínkách nijak složité. Jde o rostlinu jednoletou, jejíž stonek může dosáhnout délky až pěti metrů. Bohatě se ovšem větví, takže několik rostlin je schopno pokrýt velkou část plotu. Listy má ačokča laločnaté měřící 6-14 cm s pěti až sedmi menšími lístky, jejichž okraje lemují drobné pilovité zoubky. Kvete drobnými jednopohlavními květy, které se barevně pohybují mezí bílou, žlutou a nazelenalou. Nejzajímavější jsou ale na ačokče její plody. Připomínají jakési vejčité bobule s ostrou špičkou a mohou dorůst až dvaceti centimetr. Vyzrále plody ačokči v sobě navíc ukrývají tvrdá černá semena (ačokča je po dozrání dutá).
Malé sazeničky je nejlepší před vysazením předpěstovat doma. Semínka vyséváme do malých kalíšků s běžnou zeminou a přiměřeně zaléváme. Ven na záhon je potom sázíme až po zmrzlých na konci května. Možný je i přímý výsev do půdy na slunečném záhonku, výnosy z takových rostlin ale budou menší.
TIP: Semenáčky ačokči velmi chutnají slimákům. Chráníme je proto obsypáním okraje záhonku pískem, pilinami nebo další mechanickou překážkou. Pomohou i granule proti slimákům. Rostliny také potřebují oporu, po které mohou lézt.
Ačokču vydatně zaléváme a hnojíme směsí určenou pro zeleninu. Jakmile se na rostlině objeví plody – bývá to v polovině léta – můžeme je postupně začít sklízet. Vybíráme ty měřící přibližně deset centimetrů s ještě nevyzrálými semeny. Pokud necháme lusky ačokči příliš přezrát, ničemu to nevadí, jen se připravíme o její měkký a chutný vnitřek.
Z jedné rostliny lze obden sklidit 10-12 částečně vyzrálých plodů. |
Ačokča a účinky na zdraví
Plody mají celou řadu léčebných nebo podpůrných účinků. Nejsou nebezpečné pro alergiky. Neměli byste je konzumovat pouze v případě, že trpíte alergií na papriky, jinak jsou zcela bezpečné. Pomáhají mimo jiné při těchto potížích:
- působí jako podpůrný prostředek při cukrovce (pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru)
- působí jako léčba i prevence poruch oběhového systému (látky obsažené v ačokči účinně zbavují cévní stěny škodlivých cholesterolových plátů)
- snižuje krevní tlak
- pomáhá při léčbě respiračních chorob
Ačokča a účinky na zdraví – další využití
- šťáva z ačokči pomáhá při zánětu ucha
- odvar z plodů slouží jako diuretikum
- listy působí podobně jako listy jitrocele – přiložené na ránu mají protizánětlivé účinky
Chcete-li využít ačokču jako diuretikum, třeba při zánětech močových cest, povařte dva zralé plody zbavené semínek v půllitru horké vody, odvar nechte vychladnout a pomalu popíjejte během dne. Listy ačokči se pak před přiložením na ránu vyplatí pomačkat, aby se z nich snáze uvolnila léčivá šťáva. Poté je překryjeme čistým obvazem a necháme působit 2-3 hodiny.
Plody ačokči obsahují také celou řadu zdraví prospěšných vitamínů, nejvíce určitě vitamínu C, B1 a B2. Dále pak hořčiny a vápník.
TIP: Kořeny ačokči jsou dodnes domorodci z Jižní Ameriky používány k čištění zubů. Jednoduše se zbaví hlíny, konec se roztřepí a plošky zubů se s ním stírají. Jde o stejný princip, na kterém působí momentálně populární kartáčky zvané siwak nebo miswak, užívaný v Africe a Orientu. Jde o kořen rostliny salvadory perské s velkým množstvím blahodárných látek. U nás jeden kus seženete přibližně za 100 Kč, takže budete-li mít doma ačokču, můžete si konci vegetační sezóny vyzkoušet přírodní kartáček zcela zdarma.
Jak využít plody ačokči
Sesbírané plody ačokči se dají konzumovat zasyrova i tepelně upravené – stejně jako papriky, i když chuťově připomínají spíše okurku. Asi nejjednodušším receptem je příprava klasického leča, do kterého stačí přidat rajčata eventuelně kousek uzeniny.
Plody ačokči můžeme také použít jako paprikové lusky a použít je k uvaření masa v rajské omáčce, ke kterému servírujeme rýži nebo těstoviny.
Mladé ačokči lze sterilovat podobně jako okurky. Dodržíte-li postup, pak v nich většina užitečných látek zůstane zachována.
Sterilovaná ačokča – recept
Ingredience:
- 1 kilogram plodů ačokči
- 1 střední cibule
- nálev na okurky
- ocet
Všechny plody očistíme a promyjeme na sítu. Připravíme si nálev na okurky (klidně může být ze sáčku) a dostatek vymytých a vypařených sklenic. Na dno každé sklenice vložíme kolečko cibule, přidáme plody a zalijeme nálevem. Sterilujeme asi dvacet minut při teplotě 85°C. Konzumujeme stejně jako sladkokyselé okurky. Ve spíži nám zásoby zavařené ačokči vydrží přibližně rok.
Jak vidíte, na téma ačokča a účinky na zdraví, se dá rozhodně napsat mnoho. Nejlepší ale bude, pokud si její účinky vyzkoušíte na vlastní kůži. Semínka seženete v každém zahradnictví nebo na komunitních portálech typu mimibazar, kde vás zpravidla také vyjdou nejlevněji. Ačokča a její účinky na zdraví si totiž získává stále více příznivců, kteří vám semínka poskytnou často i za poštovné nebo jako milou pozornost k jinému nákupu.
návod na pěstování ačokči