Ačokča a účinky na zdraví

Ačokča zvaná také paprikookurka je v našich zahradách poměrně novým hostem. Původně byla pěstovaná jen jako okrasná plazivá rostlina, dnes je ale spíše ceněna pro své poměrně chutné a zajímavé plody, které se skvěle hodí třeba na lečo nebo k plnění jako papriky. Ačokča a účinky na zdraví se také stále častěji objevují na stránkách alternativních magazínů zabývajících se zdravím pocházejícím z přírody. Léčivé účinky mají totiž nejenom plody, ale také listy ačokči.

Ačokču bychom v zahradnictví sehnali spíše pod názvem cyklantera nebo pod latinským názvem cyclanthera pedata. Lidové se jí říká paprikookurka a mohou za to právě její menší plody, které chutí připomínají zmíněný hybrid mezi oběma rostlinami.

Mezi další názvy pro ačokču patří také mexická okurka, divoká okurka, korila nebo achocha.

Pěstujeme ačokču

Ačokča a účinky na zdraví mají mnoho příznivců. A přitom pěstování této rosltiny pocházející z Jižní Ameriky není ani v našich klimatických podmínkách nijak složité. Jde o rostlinu jednoletou, jejíž stonek může dosáhnout délky až pěti metrů. Bohatě se ovšem větví, takže několik rostlin je schopno pokrýt velkou část plotu. Listy má ačokča laločnaté měřící 6-14 cm s pěti až sedmi menšími lístky, jejichž okraje lemují drobné pilovité zoubky. Kvete drobnými jednopohlavními květy, které se barevně pohybují mezí bílou, žlutou a nazelenalou. Nejzajímavější jsou ale na ačokče její plody. Připomínají jakési vejčité bobule s ostrou špičkou a mohou dorůst až dvaceti centimetr. Vyzrále plody ačokči v sobě navíc ukrývají tvrdá černá semena (ačokča je po dozrání dutá).

Malé sazeničky je nejlepší před vysazením předpěstovat doma. Semínka vyséváme do malých kalíšků s běžnou zeminou a přiměřeně zaléváme. Ven na záhon je potom sázíme až po zmrzlých na konci května. Možný je i přímý výsev do půdy na slunečném záhonku, výnosy z takových rostlin ale budou menší.

TIP: Semenáčky ačokči velmi chutnají slimákům. Chráníme je proto obsypáním okraje záhonku pískem, pilinami nebo další mechanickou překážkou. Pomohou i granule proti slimákům. Rostliny také potřebují oporu, po které mohou lézt.

Ačokču vydatně zaléváme a hnojíme směsí určenou pro zeleninu. Jakmile se na rostlině objeví plody – bývá to v polovině léta – můžeme je postupně začít sklízet. Vybíráme ty měřící přibližně deset centimetrů s ještě nevyzrálými semeny. Pokud necháme lusky ačokči příliš přezrát, ničemu to nevadí, jen se připravíme o její měkký a chutný vnitřek.

Z jedné rostliny lze obden sklidit 10-12 částečně vyzrálých plodů.

Ačokča a účinky na zdraví

Plody mají celou řadu léčebných nebo podpůrných účinků. Nejsou nebezpečné pro alergiky. Neměli byste je konzumovat pouze v případě, že trpíte alergií na papriky, jinak jsou zcela bezpečné. Pomáhají mimo jiné při těchto potížích:

  • působí jako podpůrný prostředek při cukrovce (pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru)
  • působí jako léčba i prevence poruch oběhového systému (látky obsažené v ačokči účinně zbavují cévní stěny škodlivých cholesterolových plátů)
  • snižuje krevní tlak
  • pomáhá při léčbě respiračních chorob

Ačokča a účinky na zdraví – další využití

  • šťáva z ačokči pomáhá při zánětu ucha
  • odvar z plodů slouží jako diuretikum
  • listy působí podobně jako listy jitrocele – přiložené na ránu mají protizánětlivé účinky

Chcete-li využít ačokču jako diuretikum, třeba při zánětech močových cest, povařte dva zralé plody zbavené semínek v půllitru horké vody, odvar nechte vychladnout a pomalu popíjejte během dne. Listy ačokči se pak před přiložením na ránu vyplatí pomačkat, aby se z nich snáze uvolnila léčivá šťáva. Poté je překryjeme čistým obvazem a necháme působit 2-3 hodiny.

Plody ačokči obsahují také celou řadu zdraví prospěšných vitamínů, nejvíce určitě vitamínu C, B1 a B2. Dále pak hořčiny a vápník.

TIP: Kořeny ačokči jsou dodnes domorodci z Jižní Ameriky používány k čištění zubů. Jednoduše se zbaví hlíny, konec se roztřepí a plošky zubů se s ním stírají. Jde o stejný princip, na kterém působí momentálně populární kartáčky zvané siwak nebo miswak, užívaný v Africe a Orientu. Jde o kořen rostliny salvadory perské s velkým množstvím blahodárných látek. U nás jeden kus seženete přibližně za 100 Kč, takže budete-li mít doma ačokču, můžete si konci vegetační sezóny vyzkoušet přírodní kartáček zcela zdarma.

Jak využít plody ačokči

Sesbírané plody ačokči se dají konzumovat zasyrova i tepelně upravené – stejně jako papriky, i když chuťově připomínají spíše okurku. Asi nejjednodušším receptem je příprava klasického leča, do kterého stačí přidat rajčata eventuelně kousek uzeniny.

Plody ačokči můžeme také použít jako paprikové lusky a použít je k uvaření masa v rajské omáčce, ke kterému servírujeme rýži nebo těstoviny.

Mladé ačokči lze sterilovat podobně jako okurky. Dodržíte-li postup, pak v nich většina užitečných látek zůstane zachována.

Sterilovaná ačokča – recept

Ingredience:

  • 1 kilogram plodů ačokči
  • 1 střední cibule
  • nálev na okurky
  • ocet

Všechny plody očistíme a promyjeme na sítu. Připravíme si nálev na okurky (klidně může být ze sáčku) a dostatek vymytých a vypařených sklenic. Na dno každé sklenice vložíme kolečko cibule, přidáme plody a zalijeme nálevem. Sterilujeme asi dvacet minut při teplotě 85°C. Konzumujeme stejně jako sladkokyselé okurky. Ve spíži nám zásoby zavařené ačokči vydrží přibližně rok.

Jak vidíte, na téma ačokča a účinky na zdraví, se dá rozhodně napsat mnoho. Nejlepší ale bude, pokud si její účinky vyzkoušíte na vlastní kůži. Semínka seženete v každém zahradnictví nebo na komunitních portálech typu mimibazar, kde vás zpravidla také vyjdou nejlevněji. Ačokča a její účinky na zdraví si totiž získává stále více příznivců, kteří vám semínka poskytnou často i za poštovné nebo jako milou pozornost k jinému nákupu.

Sending
Uživatelské hodnocení: 4.39 (36 hlasů)

One Response

  1. Sulim 18.5.2020 Odpovědět

Reply