Alergeny v potravinách

Alergeny jsou v poslední době velmi diskutovaným tématem. Podle odhadů trpí nějakou alergií 1-3% dospělé populace a okolo 6% populace dětské. Jedinou účinnou léčbou tohoto problému je minimalizování kontaktu se spouštěčem problémů – alergenem. U potravinových alergií by tomu mělo dopomoci přehledné značení.

Alergie i intolerance mají stejného jmenovatele

Potravinová intolerance a potravinová alergie bývají často zaměňovány. Není divu, vždyť obě se léči praktickou stejným způsobem. V zásadě jde o netoxickou reakci organismu na konkrétní podnět. V případě potravinových alergenů jde hlavně o zažívací nebo vylučovací potíže.

Potravinová alergie mívá spíše pozvolnější nástup, klidně v řádu několika hodin. Menší množství alergenů obvykle potíže nevyvolává, i když v závažných případech může být nežádoucí i tzv. stopové množství uváděné na obalech.

Potravinová intolerance se objevuje prakticky ihned. Obvykle ji provází bolesti břicha, ale i hlavy nebo potíže s dechem. Nemocný trpící intolerancí musí všechny závadné potraviny ze svého jídelníčku vyloučit, a to natrvalo.

Označování alergenů v potravinách

Klíčovým bodem pro úspěšnou léčbu alergie i intolerance je právě správný jídelníček. Proto od roku 2014 platí v České republice povinnost označování čtrnácti nejčastějších alergenů na obalech balených i nebalených potravin a u jídel podávaných ve veřejném stravovacím zařízení (restaurace, školy apod.). Alergeny musí být uvedeny buď přímo na obalu výrobku/jídelním lístku nebo musí být volně k nahlédnutí např. u obsluhy.

Všechny alergeny musí být uvedeny buď v podrobném složení produktu nebo pod názvem OBSAHUJE. Ve stravovacích zařízeních postačí pouhé číselné označení.

Značení potravinových alergenů podle nařízení EU  č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům

  1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, ječmen, oves, žito včetně hybridních odrůd)
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Arašídy (jádra podzemnice olejné) a výrobky z nich
  6. Sójové boby a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj včetně laktózy
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich (mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie a makadamie)
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice i její výrobky
  11. Sezamová semínka a výrobky z něj
  12. Oxid siřičitý a siřičitany – pouze v koncentracích nad 10 mg/kg nebo 10mg/l. Siřičitany najdeme pod označením E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227 a E228
  13. Vlčí bob a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Výjimku v označení mají produkty a výrobky, už nichž bylo zpracováním dosaženo úplně bezalergičnosti výsledného produktu. Patří sem hlavně:

  • glukózové sirupy na bázi pšenice včetně dextrózy
  • maltodextriny na bázi pšenice
  • glukózové sirupy z ječmene
  • obiloviny použité k výrobě destilátů
  • rybí želatina ve vitamínových nebo karotenoidních přípravcích
  • rybí želatina určená k čiření piva či vína
  • zcela rafinovaný sójový olej a tuk
  • syrovátka použité při výrobě alkoholických destilátů
  • laktitol

Měli byste vědět: Pokud je v názvu výrobku jasně uvedená alergizující potravina (např. hořčičná omáčka), nemusí už tento alergen být na obale značen.

Preventivní označení alergenů na potravinách

Vzhledem k tomu, že mnoho závodů zpracovává na stejných linkách nebo ve stejném prostoru velké množství různých potravin, je možné se na obalu hotových produktů setkat s informací MŮŽE OBSAHOVAT, za níž následuje výčet možných alergenů. Jde vlastně o dobrovolnou informaci, díky níž výrobce upozorňuje spotřebitele na možné riziko nechtěné kontaminace potraviny jinými než uvedenými alergeny.

Mnoho výrobců používá toto označení spíše preventivně, aniž by měli při ruce dokládající opodstatněnost takového tvrzení. Irská studie (Food Safety Authority of Ireland – 2010) prokázala, že 94% takto označených potravin neneslo detekovatelné stopy žádného z uváděných alergenů. Spotřebitel s mírnou formou alergie tedy může po těchto výrobcích bez obav sáhnout.

Toto značení ovšem nezbavuje výrobce zodpovědnosti, jak se někteří z nich mylně domnívají. I tak musí ve své provozovně přijmout četná preventivní opatření, a dbát na dodržování správné hygieny a výrobní praxe.

Označení viditelné na první pohled

I když je dostupnost bezpečných potravin ještě značně omezená, již dnes se mohou spotřebitelé na trhu setkat s celou řadou produktů, které svou nezávadnost deklarují na první pohled příslušným piktograme, jde především i tzv. bezlepkové a bezlaktózové potraviny nebo např. značení nut-free s logem přeškrtnutého arašídu, které deklaruje nepřítomnost tohoto alergenu.

Věděli jste, že: řetězec Tesco nově označuje bezlepkové potraviny na svých účtenkách značkou BL? To vám může pomoci se rychleji zorientovat a také máte v ruce ihned použitelný doklad pro pojišťovnu na proplacení bezlepkových potravin.

Sending
Uživatelské hodnocení: 4.25 (4 hlasy)
Tags:

3 komentáře

  1. DragonCZ 11.8.2018 Odpovědět
  2. Ivana 31.1.2020 Odpovědět
  3. Olivia 31.1.2020 Odpovědět

Reply