Aronie pro zdraví

Keříky aronie, známé také jako černá jeřabina, u nás pěstujeme spíše z okrasných důvodů. Rychle rostou, v létě potěší okrasnými tmavými listy výrazného tvaru na podzim pak drobnými plody a pestrou paletou barev. Aronie má ale velmi dobré účinky i na naše zdraví. Ukrývá v sobě doslova vitamínovou a antioxidační bombu.

Budete-li se na půvabné keříky vyptávat v zahradnictví, možná se setkáte s menším nepochopením. Aronie černá se totiž prodává také pod názvem černý jeřáb, temnoplodec nebo pod svým latinským názvem Arania melanocarpa.

Dozvíte se, že jde o nenáročný dekorativní keřík, které ke spokojenosti stačí pouze slunečné místo a trocha vláhy. Dorůstá výšky přibližně dvou metrů a starosti si nemusíte dělat ani s jejím stříháním. Naopak, pokud chcete velké množství plodů stříhat ji nesmíte, protože právě konce větviček rodí nejvíce tmavě zbarvených malviček. Nejvhodnějším termínem pro její výsadbu je konec října až polovina listopadu, ale ujme se i na jaře. Na škůdce a choroby prakticky netrpí a na zahradě se udrží po mnoho let.

Aronie pro zdraví

Ceněné jsou na aronii právě její drobné plody zbarvené do černa až temně modra, podle kterých také dostala svůj poetičtější název temnoplodec. Dozrávají na počátku září, ale na keři je můžete bez obav ponechat až do prvních mrazů a sklízet jen tolik, kolik aktuálně spotřebujete. Aronie se dá mrazit, zavářet i konzumovat jen tak, i když její poměrně specifická chuť může některé lidi odradit.

Sama neopadává, takže podle toho zralost aronie nepoznáte – naopak, ponecháte-li ji na keři až do zimy, zachutná jistě mnoha druhům ptáků. Špačci a kosi si ale klidně pochutnají i na nedozrálých plodech. Chcete-li, aby na vás něco zbylo, použijte sítě nebo záclony.

A jak tedy poznáte zralé plody aronie? Lehce se oddělují od stopek a jsou mírně nasládlé. Nezralé mají trpkou pachuť a na jejich otrhání musíte použít trochu síly. Nejvíce antioxidantů a flavonoidů obsahují ty nejtmavší plody, je proto dobré nechat aronie na keři dozrávat co nejdéle.

Aronie obsahuje velké množství cenných látek, jsou to například:

Vitamíny: A, E, C a K
Minerály: vápnik, zinek, draslík, hořčík, sodík, mangan, jód a železo
Bílkoviny: 1,4 gramů ve 100 g
Vláknina: 5,3 gramů ve 100 g
Další prospěšné látky: Foláty (sloučeniny kyseliny listové), anthocyanin působící proti rakovině a množství antioxidantů, bioflavonoidy a rutin

Díky tomuto koktejlu zdraví prospěšných látek působí aronie pro zdraví jako prevence proti řadě chorob a může se chlubit i celou řadou dalších pozitiv. Jmenujme ty nejdůležitější:

  • působí jako prevence vysokého tlaku a dokáže ho šetrným způsobem snížit na běžnou úroveň
  • podporuje správnou funkci ledvin a jater
  • detoxikuje organismus
  • pomáhá proti revmatu
  • zlepšuje pružnost a funkčnost cév
  • působí při poruchách štítné žlázy
  • snižuje oční tlak
  • aronie je vhodná při potížích s křečovými žilami
  • podporuje koncentraci a funkci mozku
  • působí jako podpůrný prostředek při cukrovce
  • preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám
  • podporuje imunitní systém
  • aronie je přírodní antidepresivum
  • působí preventivně proti zelenému a šedému zákalu
  • je účinná i při onemocněních pokožky (ekzém, svrab, akné, hojení řezných ran a popálenin)
  • aronie má rovněž antibiotické a antiseptické účinky
Věděli jste, že: aronie obsahují přírodní umělé sladidlo sorbit, díky kterému jsou vhodné i pro diabetiky?

Jak zužitkovat plody aronie pro zdraví

Citlivě sbírané plody aronie, které jsme při ukládání do košíku nepomačkali, nám v lednici bez problémů vydrží i několik dní, o čemž si u jejich dalších malvičkovitých příbuzných můžeme obvykle nechat jenom zdát.

Máte tedy dost času rozmyslet si, co s nimi podniknete. Máte na výběr z následujících možností:

  • šťáva
  • džus
  • sirup
  • sušení
  • odvar
  • džem
  • zavařování (aronie + další druhy ovoce)

Velmi dobré je také víno z aronie, které znaly už naše babičky. Přinášíme vám osvědčený recept:

Budeme potřebovat:

  • 1 litr šťávy z aronií
  • 450 gramů cukru
  • kvasinkovou kulturu
  • na špičku nože živné soli

Všechny ingredience jednoduše smícháme dohromady a necháme kvasit při pokojové teplotě okolo 20°C. Půjde o poměrně bouřlivý proces. Na jeho konci stačí víno přecedit, přisladit podle chuti a uložit do chladničky (kde vydrží týden) nebo ho stočit do vysterilizovaných lahví a dobře uzavřít. V chladu a temnu můžeme víno z aronie uchovávat až rok.

Náš tip: syrové plody aronie skvěle chutnají s hořkou čokoládou.

Nemáme-li dostatek vlastní úrody nebo se nechceme piplat s její konzervací, můžeme využít i celou řadu přírodních doplňků stravy z obsahem aronie, prodávaných v obchodech. Asi nejznámější jsou sirup a šťáva z aronie, ale existuje i celá řada tablet nebo práškových forem, které se snadno užívají i vstřebávají. Jejich nákupu se nemusíte bát. Aronie ještě není tak „profláklá“ jako třeba rakytník, takže trh ještě není zavalen velkým množstvím produktů, které mají se svou předlohou společného jen velmi málo a vy tedy můžete bez obav vybírat mezi mnoha produkty srovnatelné ceny a kvality.

Domácí kompot z aronie – recept

Plody aronie si velmi dobře rozumí s dalším sladkým ovocem, hlavně jahodami a hruškami. Společně z nich můžete udělat velmi dobrý kompot.

Ingredience na kompot z aronie:

  • 1 kg směsi plodů aronie smíchaných s kousky hrušky (bez slupky) případně jahod
  • 450 gramů cukru

Ovocnou směs promícháme s cukrem a dusíme pod pokličkou tak dlouho, dokud nepustí šťávu (dobře to jde i na zakrytém plechu v troubě). Měkké ovoce vybereme lžící a naplníme do sklenic, které jsme předem vymyli a vysušili. Přelijeme šťávou a sterilujeme pro 80°C alespoň 30 minut.

Sending
Uživatelské hodnocení: 4.5 (6 hlasů)
Tags:

Reply