Vitamínem D proti rakovině

V lidském těle se nachází 30 tisíc genů a vitamin D ovlivňuje více než 2 tisíce z nich. To je jeden z hlavních důvodů, proč má vliv na takové množství nemocí – od rakoviny a autismu až po srdeční choroby a revmatoidní artritidu. Pod vitaminem D se chápe skupina látek, které objevil v roce 1922 biochemik Elmer McCollum.

Jedná se o steroidní hormonální prekurzory, označované též jako kalciferoly, jež jsou známé především svou antirachitickou účinností (působící proti křivici). Výzkum rakoviny tlustého střeva na Harvardově škole veřejného zdraví dokazuje užitečnost vitaminu D v prevenci i boji s nemocí – riziko rakoviny se dá snížit více než o polovinu optimalizací hladiny vitaminu D.

Zdroje vitamínu D

Za normálních okolností se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu cholesterolu. Pokud dvakrát týdně vystavíte slunečnímu záření obličej, ruce, dlaně nebo záda zajistíte si dostatek vitaminu D, vytvoříte si tak zásobu na dva až čtyři měsíce. Žel s přibývajícím věkem se snižuje schopnost organismu přijímat vitamin D prostřednictvím slunečního záření.

V zimě, kdy jste zahalení v oblečení, až po uši je nutné přijímat vitamín D v potravě živočišného původu jako je olej z rybích jater, sleď, sardinka, losos atd. Menší množství se nalézá v mase, vaječném žloutku, mléce a mléčných výrobcích. Vegetariáni tento zdroj vitamínu naleznou v hřibech usušených na slunci, kvasnicích, kakau, kokosu a datlích. Dobrá zpráva je, že se vařením vitamin D neznehodnocuje.

Pozitivní účinky vitamínu D na nemoci:

  • srdeční choroby
  • rakovina
  • cukrovka
  • zánět střeva
  • revmatoidní artritida
  • roztroušená skleróza
  • osteoporóza
  • posiluje kosti a imunitní systém
  • uvolňuje od bolesti
  • předchází schizofrenii

Vitamín D a rakovina

Kolektiv vědců sdružený kolem Dana-Farber Cancer Institute na Harvardově škole veřejného zdraví v Bostonu předložil ve své analýze důkazy o tom, že vitamin D působí protirakovinově. Nejvíce údajů o vlivu vitaminu D na rakovinu je k dispozici v oblasti kolorektálního karcinomu, karcinomu prsu, prostaty a slinivky. Právě z výzkumu rakoviny tlustého střeva pocházejí nejnovější, velmi zajímavé výsledky.

Vitamin D – několikanásobný ochranný účinek proti rakovině!

Taktéž dochází ke zvýšení samozničujícího mechanismu zmutovaných buněk. Zanedbatelná není ani reprodukce rakovinných buněk včetně redukce rozšíření. Rakovinné buňky se často těžko rozlišují, v tomto případě se dají buňky rozlišit velmi dobře. A v neposlední řadě je významná i redukce růstu nových krevních cév namísto stávajících. Kromě případů rakoviny poukazují vědci na fakt, že zvýšená hladina vitaminu D3 může znamenat prevenci nemocí, které postihují každý rok téměř 1 milion lidí na celém světě!

0.0
Sending
Uživatelské hodnocení: 4.5 (2 hlasy)
Tags:

6 komentářů

  1. Sabinka 28.10.2016 Odpovědět
  2. Katka 8.12.2016 Odpovědět
  3. Katka 10.12.2016 Odpovědět
  4. Jana Chodov 16.12.2016 Odpovědět
    • Mirus 3.11.2019 Odpovědět
  5. Pavlaaazalta 4.11.2019 Odpovědět

Reply