Zázvor, užitečné vlastnosti a kontraindikace

Zázvor má obrovskou léčivou sílu. Tento na východě populární léčebný prostředek má nepřeberné množství chemického složení, což při použití nabízí výhody i nevýhody.  Obsahuje mnoho stopových prvků (fosfor, hořčík, sodík, draslík, zinek, železo, atd.), Vitaminy C a A, B1 a B2, jakož i aminokyseliny a spravedlivý podíl esenciálních olejů.

 Co dává tělu zázvor? 

  • snižuje hladinu cholesterolu;
  • urychluje metabolismus a pomáhá eliminovat toxiny;
  • zvyšuje vytrvalost; zvyšuje účinnost;
  • zmírňuje chronickou únavu,
  • zpomaluje proces stárnutí;
  • eliminuje kvašení a hnití ve střevech;
  • zvyšuje duševní aktivitu;
  • příznivý vliv na funkci mozku

Čerstvý a sušený kořen se používá k léčbě těchto onemocnění:

  • nachlazení,
  • výtok z nosu,
  • bolest v krku, chřipka;
  • bronchitida, bronchiální astma;
  • kašel;
  • bolest hlavy;
  • nízký krevní tlak,
  • hypotenze;
  • zánět žaludku, bolesti žaludku;
  • onemocnění jater a močového měchýře;
  • obezita;
  • revmatismus;
  • dermatitida, lišejník, ekzém;
  • zánět ústní dutiny;
  • otrava;
  • vředy, kožní vyrážka;
  • artritida, bolest kloubů;
  • sníženou zrakovou ostrost;
  • glaukom, šedý zákal;
  • nevolnost, zvracení;
  • záchvaty paniky;
  • průjem.

Zázvor – kontraindikace

Zázvor obsahuje gingerol, tato látka je „zodpovědná“ za ostrou chuť čerstvého kořene, kterou špatně snášejí lidé s žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře. Dokonce i zdraví lidé by měli omezit aromatické koření.  Dávejte pozor! Nepřekračujte dávku a neberte zázvor dlouhodobě.

Recepty se zázvorem

Na kašel a nachlazení, k posílení imunity

  • Vařit půl litru vody, přidáme 2 lžíce strouhaného čerstvého kořene a vaříme asi 10 minut na mírném ohni. Pak přidáme špetku mleté skořice, sušené máty, černého pepře a 5-7 hlaviček hřebíčku. Přidáváme jednu lžíci do jakéhokoli čaje. Přidáme med a pijeme ne déle než 2 týdny. Po sedmi-denním intervalu je možné léčbu opakovat.

Suchý kašel (pro dospělé a děti nad 12 let)

  • Nastrouhejte kořen a z něho vymačkejte lžíci šťávy. Přidejte stejné množství citronové šťávy a tekutého medu. Promícháme a užíváme 3krát denně.

Zánět průdušek

  • Půl lžičky cibulové šťávy smícháme se stejným množstvím strouhaného čerstvého zázvoru a lžičkou medu. Užíváme 3-4 krát denně až do vymizení dušnosti a kašle.

Pro zlepšení imunity

  • Smíchejte sklenici suchých mletých šípků a stejné množství suchého jalovce. Na směs nalijte 1 litr vroucí vody, přidejte 1 polévkovou lžíci nastrouhaného zázvoru. Necháme přes noc vyluhovat, přecedíme. Pít 100 ml před jídlem po dobu až 4 krát denně. Můžete přidat med.

Střevní poruchy

  • Kupte čerstvý přírodní neslazený jogurt.  Smíchejte půl šálku jogurtu s 1 polévkovou lžíci vařené studené vody. Přidejte čtvrt lžičky mleté kořenové prášku a muškátového oříšku. Užívat jednu lžící 30 minut před jídlem, po dobu 14 dnů.
0.0
Sending
Uživatelské hodnocení: 4 (14 hlasů)
Tags:

One Response

  1. Petr Anger 1.4.2020 Odpovědět

Reply