Čokoláda – lídr v oblasti cukrovinek. To, že čokoláda škodí našemu zdraví, není pravda, pokud ji nejíte na kila. Díky svému složení, čokoláda pomáhá produkovat endorfiny (bílkovinná látka tvořená v mozku mající účinek morfinu), které zlepšují náladu. Také obsahuje teobromin, což je složka, která je dobrá pro nervový systém.
A nejnovější výzkum provedený v londýnské Imperial College prokázal, že čokoláda může zastavit i kašel, někteří lékaři ji doporučují i jako součást určitých terapií. Čokoláda obsahuje mnoho minerálních látek a je zdrojem antioxidantů, které ničí volné radikály zapříčiňující rozpad buněk a předčasné stárnutí. 100 g hořké čokolády obsahuje: 20% železa, 27% draslíku, 33%hořčíku, 30% fosforu, 13%vápníku a 25%mědi.
Léčebné účinky čokolády
Čokoláda zmírňuje deprese, zlepšuje náladu, podporuje hojení ran a posiluje imunitní systém. Flavonoidy obsažené v čokoládě brání sraženinám v krvi a hromadění cholesterolu na cévních stěnách. To zlepšuje krevní oběh a normální činnost srdce. S opatrným použitím této pochoutky (podle japonských vědců max. 50 g denně) snižuje riziko vzniku rakoviny, senné rýmy a žaludečních vředů.
V některých zemích je dokonce čokoláda považována za afrodisiakum, které je schopno nahradit Viagru. Černá hořká čokoláda pomáhá snižovat hmotnost, chrání před mrtvicí (pravidelná konzumace čokolády snižuje podle výzkumu riziko mrtvice o 22 %), prodlužuje život, zlepšuje fungování mozku a bojuje proti zubnímu kazu. Neplatí to ale pro sladké mléčné čokolády.
Čokoláda a její druhy
- Classic black (hořká) čokoláda je vyrobena z kakaové hmoty, cukru a kakaového másla. Změnou poměru těchto produktů, je možné změnit chuťové vlastnosti čokolády. Největší hodnotu má čokoláda s vysokým obsahem kakaa.
- Mléčná čokoláda se získá přidáním sušeného mléka do čokoládové hmoty. Příchuť a barvu propůjčuje této čokoládě mléko, ale jeho přidáváním se zvyšuje obsah tuku, čímž se sníží hodnota.
- Couverture – termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality.
- Bílá čokoláda není vadný výrobek, jak se někteří lidé domnívají. Bílá čokoláda je vyrobena z kakaového másla, cukru, mléka a vanilky bez přídavku kakaové hmoty, takže zde postrádáme typickou “čokoládovou” barvu.
- Bublinková čokoláda – při její výrobě se do čokoládové směsi vhání vzduch a chlazení se uskutečňuje v prostředí se sníženým tlakem. Byla vynalezena firmou Rowntree’s v roce 1935.
- Neslazená čokoláda – používá se na vaření, je to nesmíšená čokoláda: mletá pražená čokoládová zrna bez přísad dávají silnou, hlubokou čokoládovou chuť do všech sladkostí, do kterých jsou přidána.
- Diabetické čokolády – vyrábějí se z čokolády, v níž je cukr nahrazen speciálními náhradními sladidly (sorbitol, xylitol, atd.).
Čokoládové výrobky mohou obsahovat různé přísady, jako je káva, alkohol, brandy, vanilka, rozinky, ořechy, kandované ovoce a další. Často můžete najít čokoládu s různými náplněmi.