Na polévky se při dodržování Dukanovy diety často zapomíná. Přitom jsou chutné, rychle uvařené a skvěle zasytí. Přinášíme vám inspiraci na skvělou polévku, díky které zužitkujete nepříliš často používanou zeleninu – pórek. Zároveň jde o netradiční způsob, jak zařadit do jídelníčku dvě potřebné lžíce ovesných otrub.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky podle Dukana se hodí pro 2. a 3. fázi diety.
Ingredience:
- 1 pórek (zelená i bílá část)
- 2 kostky droždí
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce ovesných otrub
- 1 lžíce škrobu
- 1 velké vejce
Postup – Pórková polévka s drožďovými knedlíčky
Do většího hrnce dáme ohřát vývar. Mezitím dobře omyjeme pórek (zvláště v paždí listů se ráda ukrývá hlína), odkrojíme kořínky a ztvrdlé konce listů a zbytek nakrájíme na tenká půlkolečka. Nejlépe to jde, když pórek nejprve podélně rozřízneme a potom krájímé. Vhodíme do horkého vývaru a necháme vařit.
Mezitím na teflonové pánvi rozpustíme dvě kostky droždí. Stáhneme z ohně, přidáme vejce, otruby a škrob a dobře promícháme. Vrátíme na oheň a mícháme tak dlouho, dokud drožďové těsto dostatečně nezhoustne.
Necháme 5-10 minut vychladnout a potom z hmoty tvoříme malé kuličky. Pokud si nechceme špinit ruce, odkrajujeme těsto lžičkou, kterou pravidelně namáčíme do studené vody a házíme jednotlivé kousky do vývaru. Na zavaření knedlíčků stačí 5 minut, poté se může Pórková polévka s drožďovými knedlíčky podle Dukana ihned podávat.
Nemáme-li doma hotový zeleninový vývar, můžeme v nouzi použít i zeleninovou bujónovou kostku. Polévku už ale poté nedosolujeme. |