Recept na zázvorový sirup

I když nepochází z našich krajů je zázvor neocenitelným pomocníkem při léčbě nachlazení a dalších souvisejících nemocí. Nejčastěji ho známe v podobě zázvorového čaje, ale recept na zázvorový sirup není také vůbec složitý, a za vaši námahu vás odmění snadným užíváním a dlouhou skladovatelností.

Jde vlastně o oddenek stejnojmenné rostliny, používané především v čínské a indické kuchyni. Historie jeho použití přesahuje 3 000 let. Využívá se i při léčbě mnoha chorob nebo jako univerzální tonikum pro podporu vitality a zdraví.

Málokdo ví, že vzhledem k jeho dlouhé trvanlivosti i během zámořských cest, patřil k oblíbeným dováženým artiklům a na středověkých jídelních stolek měl stejně pevné místo jako pepř a sůl.

Proč právě zázvor?

Toto užitečné koření obsahuje celou řadu účinných a prospěšných látek. Zdrojem ostré chuti a štiplavosti jsou gingerols (směs éterických olejů), které prospívají našemu trávení. A co ty ostatní prvky?

  • vitamín A – skvělý pro zdraví očí
  • vitamín B – vynikající pro zdraví nervové soustavy a imunitu
  • vitamín C – nezbytný pro naši obranyschopnost
  • hořčík – nepostradatelný pro zdraví svalů a tvorbu energie
  • železo – důležité pro správný krevní oběh
  • vápník – skvělý pro zdraví kostí
  • zinek– nepostradatelný pro imunitní systém a správně fungující metabolismus
  • draslík – důležitý pro zdraví kardiovaskulárního systému
  • fosfor – nezbytný pro efektivní metabolismus vápníku a zdraví zubů a dásní

Chcete vědět víc? Přečtěte si článek Zázvor, užitečné vlastnosti a kontraindikace.

Zázvor nejenom v čínské medicíně

Zázvor má podle čínských tradičních léčitelů celou řadu rozmanitého využití. Tady je deset nejčastějších z nich:

  • detoxikace (zbavuje organismus nahromaděných škodlivin)
  • nadýmání (podporuje peristaltiku střev)
  • otrava jídlem včetně hub
  • průjem
  • žaludeční křeče
  • nachlazení (zázvor rozproudí krev a spolu s obsahem cenných vitamínů a minerálů tak pomáhá bílým krvinkám v boji se zákeřnými nepřáteli)
  • špatné trávení
  • onemocnění ústí dutiny (od aft až po záněty dásní)
  • křeče během menstruace
  • prevence výskytu parazitů v trávicím traktu

Nejlepší účinky má zázvor čerstvý, pro mnoho lidí je však jeho pálivost nepřekonatelná. Sušený zázvor tak zase ztrácí mnoho účinných látek. Vhodným řešením je tedy mírná tepelná úprava, která cenné látky v dužině neohrozí. Kromě klasického zázvorového čaje s medem je vynikající také chutný recept na zázvorový sirup. A jak ho připravit v domácích podmínkách?

Recept na zázvorový sirup

Ingredience:

  • 2 citróny
  • 200 gramů cukru
  • 2 lžíce medu
  • 120 gramů čerstvého zázvoru
  • 500 ml vody

Postup:

Čerstvý zázvor je třeba důkladně oloupat a nakrájet na tenké plátky. Není nutné dodržet úplně přesně 120 gramů. Použitelná bude jakákoli hodnota mezi 100 až 150 gramy oloupaného zázvoru.

V hrnci zahřejeme vodu, rozpustíme v ní cukr, vhodíme připravená zázvor a zahříváme, dokud se voda nezačne vařit. Nastavím si na minutce 15 minut, zmírníme plamen a vaříme. Mezitím důkladně omyjeme citróny a vymačkáme z nich šťávu.

Hotový zázvorový sirup odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Tekutinu smícháme s citrónovou šťávou a medem, důkladně zamícháme a přeléváme do malých sklenic (nejlepší jsou ty od přesnídávek). Uchováváme v temnu a chladu. Neotevřený vydrží cca rok, po otevření asi jeden měsíc, ovšem při skladování v lednici.

Používáme jako ochucení do čaje nebo jako prevenci proti nachlazení 2x denně po jedné lžičce. V případě nemoci je možné dávku zvýšit, a to až na 6-8 lžiček denně podle hmotnosti.

Dobrý tip: Při přípravě sirupu pro děti zvýšíme množství použitého cukru na 1 kg. Získáte tak sladký sirup ne nepodobný produktům z lékárny, kterým vašim ratolestem určitě zachutná.

Sending
Uživatelské hodnocení: 4 (6 hlasů)

Reply