Avokádo a zdraví

Avokádo považujeme hlavně za potravinu účinnou při redukční dietě, protože je velmi tučné (tím správným způsobem) a dokáže nahradit i máslo. Jeho další výhody už ale často přehlížíme. Věděli jste například, že avokádo má více draslíku než banán a že váš organismus může navíc zásobit celou řadu zdraví prospěšných vitamínů a minerálů?

Avokádo je plodem exotického stromu zvaného Persea americana pocházejícího z Jižní Ameriky. První zmínky o tomto ovoci nacházíme už z doby před 7 000 lety, ale teprve 300 let před naším letopočtem objevili Aztékové využití avokáda jako posilovacího léku na všechny možné neduhy, kterým ve skutečnosti opravdu je. Avokádo bylo označováno jako ovoce, které pomáhá udržovat sílu, což se válečnicky založeným Aztékům velmi hodilo.

Tvarem se avokádo podobá hrušce s tmavě zelenou až černou slupkou. Uprostřed se ale neskrývá jádřinec ale velká kulatá pecka. V našich obchodech najdeme nejčastěji odrůdu hass původem ze Španělska nebo Izraele, a to i přes to, že největším producentem avokáda na světě je Kalifornie.

Jak poznat zralé avokádo

Průměrně vzrostlé avokádo měří přibližně 5 centimetrů. Na dotek by mělo být stejnoměrně měkké, ale takové seženeme v obchodech jen těžko. Při nákupu se proto zaměříme na zdravě vypadající slupku, která na sobě nesmí mít hnědé nebo černé skvrny. Avokádo po příchodu domů zabalíme do novin a necháme na teplém místě 2-3 dny dozrát. Zralé avokádo je třeba urychleně spotřebovat, protože v lednici nevydrží více než dva dny.

Určitě se nepokoušejte konzumovat avokádo ihned po příchodu domů. Nezralá dužina je nepříjemně hořká a nejspíš by vás to odradilo od dalších pokusů ochutnávat to zdraví prospěšné ovoce.

Naporcované avokádo ani výrobky z něj nelze dlouhodobě uchovávat, ani to sebepečlivěji připravené guacamole nepřežije v lednici tři dny. Možné není ani mrazení, takže avokádo je skutečně ovocem určeným pro přímou spotřebu.

Avokádo a zdraví

Avokádo řadíme taxonomicky mezi ovoce, proto vás možná překvapí, že obsahuje velké množství tuku – přibližně 20%. jde ale o zdravý rostlinný tuk, takže se nemusíte bát zvýšeného cholesterolu nebo dalších problémů. Navíc příznivě ovlivňuje hladinu trigliceridů v krvi a tím prospívá našemu zdraví.

V avokádu najdete také celou řadu zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Přinášíme vám jejich seznam. Procento v závorce potom značí, kolik procent doporučené denní dávky (DDD) pokryje ve vašem organismu konzumace jednoho avokáda denně.

Vitamíny a minerály obsažené v avokádu

Vitamín K (26 %), má vliv na optimální vstřebávání proteinů, posiluje cévní stěny a předchází riziku osteoporózy a zlomenin.

Kyselina listová (20%), působí jako účinný antioxidant a předchází vadám plodu v těhotenství.

Vitamín C (17%) působí jako posilovač imunity a podílí se na celé řadě procesů v organismu.

Draslík (14%) je odpovědný za správné hospodaření s vodou, zdravou nervovou soustavu a činnost svalů.

Vitamín B5 (14%) známější jako kyselina pantothenová je nezbytným prvkem pro metabolismus základních živin – tuků, cukrů a bílkovin. Pomáhá také proti depresím a nespavosti.

Vitamín B6 (13%) je nezbytný pro nervovou soustavu a imunitní systém. Pomáhá předcházet riziku srdečních onemocnění.

Vitamín E (10%) chrání buňky před škodlivými radikály a snižuje riziko vzniku demence.

V avokádu najdeme také významné množství železa, zinku, fosforu, tiaminu, manganu, hořčíku, mědi a vitamínů B1, B2 a B3 stejně jako řadu prospěšných antioxidantů.

Avokádo obsahuje více draslíku než tolik opěvovaný banán. Jeho konzumace vám dodá do těla jen 10% doporučené denní dávky draslíku.


77% kalorií v avokádu tvoří prospěšné nenasycené mastné kyseliny
, zejména kyselinu olejovou, která v našem těle působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám. Tuky v avokádu také pomáhají lépe trávit některé zdraví prospěšné látky, zejména vitamíny a antioxidanty.

Konzumujeme-li avokádo s jinými druhy ovoce a zeleniny, jeho zdravotní účinky se násobí. Zvyšuje hlavně příjem železa, proto je jeho konzumace doporučena především dospívajícím dětem, těhotným ženám a osobám trpícím chudokrevností.

Dalších 7% objemu avokáda tvoří vláknina, která prospívá zdraví našeho zažívání a navozuje pocit sytosti. Z tohoto důvodu je avokádo oblíbené v různých redukčních a nízkokalorických dietách.

Avokádo by měli jíst i lidé, kteří se potýkají s problémy zraku nebo potřebují zapracovat na jejich prevenci.- Antioxidanty obsažené v dužině totiž právě na zrak působí velmi dobře a hodí se jako prevence proti zelenému i šedému zákalu.

Extrakt z avokáda a sójových olejů se v lidové medicíně používá jako prevence proti artritidě a u již rozvinutého onemocnění dokáže zmírnit příznaky. I tady je konzumace avokáda zdraví prospěšná. Oleje mají blahodárný vliv i na trávicí trakt a jsou proto doporučeny lidem s gastroenteritidou, žaludečními vředy nebo dalšími onemocněními. Doporučuje se rovněž osobám trpícím cukrovkou nebo vysokým krevním tlakem a nesmíme zapomenout ani na jeho pozitivní vliv na nervovou soustavu.

Avokádo a zdraví – jak ho správně konzumovat

O důležitosti konzumace správně zralého avokáda jsme tu už hovořili. A jak tedy na to? Avokádo rozkrojíme na polovinu a vyjmeme pecku. To jde snadno, stačí do ní zarazit ostří nože a jemně otočit do strany. Velkou polévkou lžící poté avokádo vyloupneme ze slupky a ihned pokapeme citrónovou šťávou, která zabrání zčernání a zhořknutí dužiny.

Díky své neutrální chuti lze avokádo přidat do sladkých i slaných pokrmů a konzumuje se syrové i tepelně upravené. Stačí ho jednoduše namazat na chleba místo másla a obložit třeba šunkou nebo sýrem.

Asi nejoblíbenějším receptem s obsahem avokáda je guacamole. Jde vlastně o jakýsi dip, který je možné konzumovat s pečivem nebo slanými krekry.

Guacamole z avokáda – recept

  • 2 avokáda
  • 6 lžiček citrónové nebo limetkové šťávy
  • 3 červené cibule
  • 2 rajčata
  • 10 lístků koriandru
  • posle chuti sůl a pepř

Avokádo očistíme a na jemno rozmačkáme.Smícháme se šťávou z citrusů. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky stejně jako červenou cibuli. Vše smícháme s avokádovým základem a podle chuti osolíme a opepříme. Pokud máme rádi ostřejší chutě, přidáme trochu chilli. Nakonec nasekáme nadrobno lístku koriandru, guacamole z avokáda jimi posypeme a ihned servírujeme. V ledničce vydrží přikryté do druhého dne.

Sending
Uživatelské hodnocení: 3.5 (2 hlasy)

Reply